1. Om idrætsfaget
Idræt egner sig til samarbejde med flere forskellige fag. Der er tidligere blevet arbejdet med bl.a. følgende emner inden for idrætsfaget:
Sundhed, Mental & psykisk sundhed, Motionsafhængighed/Ortoreksi, Ekstremsport, Kropsidealer, De Olympiske Lege, Design af målrettet træningsprogram, Doping, Anatomisk-biomekanisk bevægelsesanalyse, Diabetes.
Ovenstående emner repræsenterer forskellige faglige tilgange/metoder.
Den naturvidenskabelige
Metode: Forsøgsbaseret, herunder induktiv og deduktiv metode.
Emner: Anatomi, fysiologi og træningslære(arbejdsfysiologi).
Den samfundsvidenskabelige
Metode: Kvantitativt og kvalitativt materiale indsamles, analyseres og vurderes.
Emner: Sundhed, identitet, idrætskultur og idrætspsykologi
Den humanistiske
Metode: Analytisk og kildekritiske tilgang
Emner: Idrætshistorie, sundhed, spiseforstyrrelser, fedme, ekstremsport og idrætskultur
2. Hvordan arbejder man i idrætsfaget ifm. de store skriftlige opgaver?
Den praktiske metode er unik for idrætsfaget og metoden tager udgangspunkt i den virkelige verden – dvs. i den kropslige udøvelse og fordybelsen heri.
Det er bl.a. muligt at arbejde med:
Du skal i din SRP demonstrere, at du er i stand til at bruge din teoretiske viden i praksis. Det kan være at forklare, hvorledes muskler arbejder eller, hvordan det er muligt at analysere bevægelser for at tilrettelægge træningsprogrammer, der kan øge udøverens præstationsevne. Du kan også redegøre for et emne inden for træningslæren for derefter at designe et træningsprogram, der skal medføre nogle helt specifikke tilpasninger i kroppen. Det er også muligt at beskæftige sig med doping i forbindelse med en specifik sportsgren, De Olympiske Lege, sundhed eller kroppens rolle i forbindelse med udvikling af identitet.
Her kan du se eksempler på materialer, opgaveformuleringer og delafsnit fra SRPer med idræt: Idræt, Materialer, Opgaveformuleringer I SRP
3. Videnskabsteoretiske begreber i idræt (udvalgte)
Overvej f.eks. kvalitativ/kvantitativ, teoretisk/praktisk, induktiv/deduktiv.